Proč jsou Aspergeři stále unaveni?

Proč jsou Aspergeři stále unaveni?

Proč jsou Aspergeři stále unaveni?

Často jsem uvažovala, proč mě banální rozhovor trvající pár minut, závod nebo když se ocitnu na hlučném místě, vyčerpá mnohem víc než den pěší turistiky v Alpách nebo tvrdá práce na něčem, co obzvláště dělám ráda. Protože mě zajímá lidská fyziologie, dlouho jsem si myslela, že můj slabý nervový systém a vyčerpané nadledviny jsou jedinou příčinou této únavy a že by stačilo, kdybych se zaměřila na zvýšení vitality a problém by byl vyřešen. To bylo ještě před tím, než jsem objevila zvláštnosti mého mozku. Různé řízení informací  Vzhledem k tomu, že autismus je neurologická porucha, lidé s autismem mají mozek, který zpracovává informace, které dostávají, jiným způsobem než lidé bez autismu.
Zde jeden výstižný příklad z knihy  Ne-autisté vysvětlují autismus (L’autisme expliqué aux non autistes:Briggite Harrisson)
“Autismus je také zvláštní, pokud jde o myšlenkové operace v mozku. V tomto ohledu bychom mohli porovnat mozek s převodovkou. Pokud jsou neurotypici * vybaveni automatickou převodovkou, která provádí řazení automaticky a plynule, lidé s autismem musí manévrovat ruční převodovkou. Ve skutečnosti musí s každou informaci zacházet vědomě, s využitím kognitivní gymnastiky, což mimo jiné vysvětluje dlouhé zpoždění zpracování informací. Když je člověk autistický, vše proniká očima, ať už je to dotek, obraz nebo zvuk. Přicházející informace jsou zpracovávány jednou mozkem, který zpracovává pouze to, co uznává, že již viděl a ke kterému musí přiřazovat reakční schémata. Je zřejmé, že na řízení “manuálního” mozku je vyvíjeno od člověka neustálé úsilí: mnoho autistů vyčerpá rychle a někteří budou trpět celé dny např. bolestmi hlavy. Je třeba si uvědomit, že když autista není schopen říct “cítím se špatně”, přesto jeho tělo trpí.  * neurotypická: osoba bez autismu Osoba s autismem musí informace nejen řídit ručně, ale navíc ji při jeho narození nebyla doručena instrukce pro použití jeho tajemného mozku. Bude muset bohužel získat určitý počet kódů (sociální, implicitní …), a to tím, že se snaží, prostřednictvím svých zkušeností, pozorování nebo se bohužel učí se z vlastních chyb. Každá sociální situace je výzvou. Čím více osob s autismem zůstává bez povšimnutí v sociálních vztazích, což je často u žen Aspergerovým syndromem, tím více se kompenzují pomocí intenzivní a vyčerpávající kognitivní gymnastiky. Situace, které mě vyčerpají: 
  • Jakákoli interakce. Komunikace mezi jednotlivci pro autistickou osobu nikdy neprobíhá přirozeným způsobem, je to konstantní a intenzivní intelektuální cvičení. Během komunikace se kromě slov vyskytuje množství nonverbálních informací k dešifrování, kromě manuálního přizpůsobení vlastního neverbálního tak, aby byly v souladu s mluveným slovem. U osob, které nemají autismus, tyto otázky nevznikají, neboť pro ně je tato funkce automatická.
  • Hlučné místa, nabitá podněty nebo informacemi. Pro autistickou osobu jsou všechny informace vnímány se stejnou intenzitou: zvuky, pachy, vizuální podněty, tělesné pocity … Jeho mozek neřídí informace. Například na hlučném místě budu mít potíže s upřednostněním zvuků. Všechny vnímá se stejnou intenzitou. Pokud se konverzace koná na hlučném místě, osoba bez autismu automaticky filtruje. To znamená, že jeho mozek bude procházet hlukem v pozadí, aby se soustředil na hlas svého partnera. V případě únavy může filtrovat méně dobře. V mém případě, unavená nebo ne, je pro mě velmi obtížné rozlišit slova mého partnera. Vyžaduje to vědomé a intenzivní úsilí. Často používám čtení ze rtů jako doplněk.
  • Neočekávaná změna:každá změna jakéhokoli druhu je zdrojem obav pro někoho s autismem. Mozek musí vědomě a ručně dešifrovat  tyto nové informace. Když je změna předvídatelná, mám čas se připravit na to, abych učinila duševní přípravu nezbytnou pro to, abych tyto nové informace přijala co nejklidněji.  Když však dojde k nečekané změně, není čas na přípravu. V tomto případě, pokud jsem ve formě, zvládnu to, ale za cenu intenzivního úsilí. Poté si musím vzít malou dobu na zotavení (několik hodin). Na druhou stranu, pokud jsem unavená, změnu nezvládnu a bude mi trvat mnohem víc času, než se zotavím (den nebo více).
Situace, při kterých načerpám sílu: 
  • Klid, samota nebo přítomnost několika blízkých a známých lidí:zatímco neurotypičtí lidé načerpávají sílu navzájem ve společnosti druhých, autista usiluje o osamělost, pryč  od podnětů, sociálních interakcí a všech informací, které nemůže kontrolovat. Mít útulné místo, kam se uchýlíte, je pro autistu zásadní. Dny strávené doma v pohodlném oblečení s minimem podnětů a sociálních interakcí mi umožňují dobíjet baterie.
  • Turistika a kontakt s přírodou:příroda nabízí širokou škálu vzrušujících pocitů. Jak jsme viděli, autismus zachycuje všechny informace, které pronikají do mozku s vysokou intenzitou. Proto pro mě, která miluje přírodu, se mé pocity zvětšují desetinásobně a přináší mi mnoho pohody. A jelikož jsem neúnavná při chůzi, dobíjím si baterky pěší turistikou.
  • Věnovat se svým zájmům:autista má velkou schopnost koncentrace, když se věnuje činnosti, kterou miluje. Může trávit hodiny, aniž by se cítil unavený, ignoruje vše ostatní. Jsou to pro něj aktivity, které mu vrací sílu. Když se věnuji činnosti, která mě zajímá, jako je čtení knihy, nebo kreativním věcem, nic jiného neexistuje. Nevidím čas, který by uběhl, zapomínám jíst, spát nebo dokonce jít do koupelny. To může změnit zdravý životní styl, pokud nevíte, kdy přestat, ale je to další příběh …
  • Spánek:Občas jsem mívala vždy potíže s usnutím (nyní o něco méně), mám naštěstí skvělý spánek, hluboký a obnovitelný. Dobrý spánek mi pomáhá dobíjet baterie.

Některá řešení k odstranění stavu únavy 

Význam zdravého životního stylu Osoba s autismem by měla mít zájem na dodržování zdravého životního stylu: stravu přizpůsobenou svým potřebám, klidný spánek, starat se o nervovou a endokrinní soustavu, které jsou vysoce zatíženy. Když se mi podaří integrovat fyziologickou dietu a zdravý životní styl do svých každodenních rutin, lépe zvládnu svůj každodenní život, podněty, nepředvídané události, sociální vztahy. Neříkám, že fyziologická výživa vyléčí autismus. Autismus není onemocnění, jedná se o jinou funkci mozku. Dieta nemění moje autistické fungování, ale zmírňuje důsledky, jako je únava, tím, že mi poskytne více paliva, abych se vyrovnala s mými potížemi. Může také pomoci zkrátit dobu zotavení. V jiném článku uvidíme, jak může dieta pomoci. Vědět, jak to funguje Předtím, než jsem poznala Aspergerův syndrom, nechápala jsem, proč jsem nemohla kombinovat několik společenských situací bez toho, abych se zhroutila na konci dne. Nechápala jsem, proč udělám v jednom dni jen desetinu toho, co dělá “normální” osoba. Snažila jsem se seřídit na rychlost „normálního“ člověka, vytvořila si plán, pracovat na osobním rozvoji metodami vytvořenými pro neurotypické lidi. Nechápala jsem, proč to nefunguje. Objevit své schopnosti a limity, mi umožnilo postupně pochopit, kdo jsem. Pomohlo mi poznat své silné stránky, své slabiny, abych současně respektovala své limity a zapracovala na svých pocitech viny. I přesto stále na tomto posledním bodě musím pracovat.

Předvídat a dělat rozhodnutí

Poté, co člověk zná své meze, učí se předvídat a rozhodovat: plánovat svůj den, výlety dávek a sociální interakce, rozvrhnout si čas, odmítnout pozvání, zrušit schůzku … Například, když musím jít k zubaři, na nákupy, tak vím, po zbytek dne nesmím nic namáhavého dělat. A je možné, že ani následující den…. Může to působit, že vypadám jako člověk, který má v životě malý komfort, jako depresivní člověk, který nemá vůli jít dopředu nebo dokonce je plachý a někdy! To je problém neviditelného postižení. Nikdo si nedokáže představit veškeré to úsilí, které musím každodenně vynaložit, abych se přizpůsobila světu, s jehož pochopením a porozuměním pravidel, na kterých funguje, mám potíže.

 Výhody manuálního řazení

Protože vše generuje pozitivní a negativní, můžou mít mozky, které fungují ručně a bez instrukcí, i výhody. Zde jsou ty, které se mě týkají:

Horlivý pocit pozorování.

Často jsem si všimla, že mám pozorné pozorování a paměť na detaily nebo vzpomínky. Manipulace s informacemi ručně, kousek po kousku, samozřejmě mi dává mnohem větší pozornost na detaily. Jsem obecně velmi dobrý v tom, že vidím to, co ostatní nevidí. Myslím, že toto je jedno z výhod Aspergerova syndromu.Pokud se mi někdo svěří, může si být jistý, že ho poslouchám. Často se stává, že přátelé, kteří se mi svěřili, se divili, když jim připomínám slovo po slovu, události a podrobnosti, které mi jednoho dne řekli. Jsou šťastní, že je někdo opravdu poslouchá. To může být silný bod přátelství.. Další síla ručního řízení mozku je, že člověk je přirozeně vyškolený k myšlení, k položení otázek. Chceme-li porozumět situaci, která nám uniká, společenské interakci, nemáme jinou možnost než pokoušet se ji uchopit kognitivním uvažováním. Svět kolem nás je nepochopitelný a máme velkou potřebu porozumět mu. Závěr:  Člověk s Aspergerovým syndromem není méně vitální než ne-autistické osoby, ale jeho atypické funkce mozku vedou k výdeji většího množství energie každý den. Výsledkem je, že se unavuje mnohem rychleji, pokud neví a nerespektuje své limity. Doufám, že tento článek pomůže lidem s autismem lépe se navzájem poznat nebo rozpoznat navzájem a ne autistickým lidem, aby jim pomohl pochopit, čím prochází člověk s autismem. Záměrem tohoto článku není ukázat, zda je jeden člověk lepší než druhý, ale překlenout propast mezi autistickými a neautistickými lidmi, aby každý z nich mohl lépe porozumět druhému a tak mohli lépe vzájemně komunikovat. Zdroj:https://www.philosophine.fr/pourquoi-les-aspergers-sont-ils-tout-le-temps-fatigue/

Jak nás můžete podpořit?

X