Světový den autismu – 2. duben 2019

Světový den autismu – 2. duben 2019

Co víme o světovém dni autismu? Co je jeho cílem?

V roce 2008 se členové OSN jednomyslně shodli na tom, že 2. duben vyhlásí Světovým dnem porozumění autismu. V souladu s Mezinárodní konvencí o právech lidí s postižením tento den slouží především pro zdůraznění faktu, že je třeba zkvalitňovat život lidí s autismem, aby mohli vést smysluplný a důstojný život. Tento den se lidé na celém světě zapojují do osvětových kampaní. Většinu akcí spojuje modrá barva. Proč modrá? Modrá je barvou komunikace a sebevyjádření, což je jedna z oblastí, ve které mají lidé s autismem největší potíže.

Na 2. duben jsme připravili přednášku o autismu pro děti ze základních škol.

V ÁČKU jsme přivítali děti ze 4 základních škol. Poutavou formou jsme jim pootevřeli dveře do světa lidí s autismem. V teoretické části se dozvěděli co autismus je a co obnáší s ním žít. V praktické části si mohli žáci vyzkoušet, jaké to je být klamán svými smysly, prožít si přetížení smyslů.
Žaci zhlédli videa se simulací prožitků člověka s autismem. Děkujeme pedagogům ze škol ŽŠ Masarykova Valašské Meziříčí, ZŠ Poličná, ZŠ Zubří, ZŠ Pod Skalkou Rožnov pod Radhoštěm, že přišli na přednášku a umožnili tak svým žákům získat informace o autismu.

Jak nás můžete podpořit?

X