Aspergerův syndrom u žen

Aspergerův syndrom u žen

Také jste už slyšeli tu legendu o tom, že Aspergerův syndrom je výhradně doménou mužů? Média a popkultura nás zahrnují obrazy zmateně milých, nespolečenských a vysoce funkčních asociálních géniů jako jsou Sheldon z Big bang theory nebo Sam z netflixovského seriálu Atypical.
Tato porucha autistického spektra, která se projevuje primárně potížemi v sociálním chování, komunikaci a není v rozporu s vysokým intelektem, je nám často prezentována jako nemoc mužů nejen médii, ale samotnými lékaři.
Zatímco tato vysoce funkční forma autismu je u mužů velmi snadno rozpoznatelná, tak u žen mívá lehce odlišnou podobu. A i díky tomu mnoho žen propadlo sítem diagnostiky a dodnes se trápí, že jsou jiné a neví samy proč.
Doktorka Tanie Marshall (pozn.- psycholožka, spisovatelka. V prosinci 2016 získala nominaci na rok 2017 společnosti ASPECT – Autism Australia National Recognition Award za svou práci v oblasti ženského autismu.) byla roky frustrovaná touto situací a svou novou studii o autismu zaměřila právě na vypíchnutí specifických znaků autismu, které můžeme vidět jen u žen. Proto jsme z její práce vypsali několik znaků, kterými jsou vysoce funkční autistické ženy s aspergerem typické. Důležité ale je uvědomit si, že každý z nás občas podobné vlastnosti nebo příznaky má, stejně jako každý aspík může být ve svých projevech naprosto originální.
Komunikace
Špatně se jim vyjadřují pocity, zvláště pokud jsou ve stresu. V psané formě to dokáží lépe. Jejich jazyk je spíše pragmatický. Neumí žádat o pomoc. Neodhadnou hranice v mezilidské komunikaci. Mohou často někoho urazit svou přímočarostí, aniž by jim to došlo. Často hovoří velmi potichu nebo příliš nahlas. Berou věci často doslovně.
Emocionálně
Vše prožívají velice hluboce. Jsou velmi snadno ovlivnitelné náladou ostatních, zvláště tou špatnou. Emocionální bolest pociťují extrémně silně. Umění jimi dokáže pohnout až k extatickým stavů. Nemohou se kvůli tomu dívat často na horory nebo zprávy. Často mají deprese nebo úzkosti. Špatně regulují své emoce a stres. Působí emocionálně nedozrále a opožděně. Často jsou velice empatické nebo infantilní. Mají speciální slabost pro všechny utlačované. Hodně pláčou, i když neví proč. Za celý život si prošly mnohými terapiemi či diagnózami. Mají sklony k perfekcionismu, silnou intuici, cit pro detail. Často netuší, co od ní ostatní očekávají.

Neurologicky

Častá přecitlivělost jak emocionální, tak fyzická. Některým dělá problém příliš intenzivní zvuky, světlo, pachy nebo doteky. Plačící a křičící děti jsou jim například extrémně nepříjemné. Nepříjemný materiál oblečení jim dokáže rozhodit celý den. Občas jsou velmi nešikovné. Často mají OCD nebo různé tiky jako komíhání nohou.

Intelektuální schopnosti

Skvělá dlouhodobá paměť v kombinaci se špatnou krátkodobou pamětí. Časté je rigidní černobílé vidění, slepota vůči kontextu. Geniální inteligence bývá v kombinaci s horším verbálním projevem.

Život na vysoké škole

Často školu nedokončí, změní obor, opakují ročník, mají mnoho nedokončených titulů, případně sbírku doktorátů, oproti ostatním jim trvá déle studium uzavřít, občas se ztrácí v budově, zapomínají věci, chodí pozdě na přednášky či zkoušky.

Práce

Přitahují je pomáhací profese, práce se zvířaty či umělecká dráha. Jsou experty ve svém oboru. Nejčastěji jsou zaměstnány jako vychovatelky, umělkyně, zpěvačky, psychiatričky, speciální pracovnice, programátorky, ošetřovatelky v zoo, cvičitelky zvířat, sestry, univerzitní učitelky, zakladatelky start- upů nebo fotografky. V práci často chybí kvůli sociálnímu vyčerpání. Dělají jim problémy schůzky, porady, společné obědy. Stresují je i společenské události a teambuildingy, na které si vymýšlí různé výmluvy. V minulosti mohly často měnit zaměstnání kvůli nemožnosti se sžít s prostředím. Pracují tvrdě, nezvládají multitasking, více povinností jim působí nesnesitelný stres. Až příliš moc se snaží zavděčit svým kolegům. Svou práci opouští často technikou spáleného mostu.

Vztahy a přátelství

Preferují blízká přátelství a komunikaci jeden na jednoho. Potřebují více samoty než ostatní, Zažívají stres, zmatenost a nepříjemné pocity ve více lidech. Rády se baví o svých specifických zájmech a dokážou jimi ovládnout celou konverzaci. Nesnáší small talky, drby, lži, slovní hříčky nebo výplňové tlachání, které nikam nevede. V minulosti byly často šikanované a nenacházely si přátele ve stejné věkové kategorii. Ačkoliv nesnáší lži, tak občas sami lžou. Často mají sociální kocovinu a musí i na několik dnů vypnout od lidí. Problém mají s asertivitou, žádáním o pomoc nebo vymezením si hranic. K socializaci často potřebují alkohol. Díky tomu, že v minulosti byly často odmítané, cítily se neporozuměné, a zažily špatnou diagnózu či medikaci, tak mohou mít i posttraumatickou stresovou poruchu s pocitem, že jsou nějak špatné a nikam nezapadnou. Když jsou v nějakém vztahu nebo přátelství nešťastné, tak netuší, jak jej ukončit. Lidé je často zneužívají, protože neumí říkat ne. Ačkoliv říkají, že se chtějí účastnit různých akcí, tak doma radši zůstanou s nějakou výmluvou. Jsou považovány za černé ovce rodiny. Při společenských akcích se nudí nebo neví, jak mají reagovat a chovat se. Ostatní je vnímají jako jiné či excentrické. Kopírují a napodobují chování jiných, aby je ostatní měli rádi. Stejně tak se soustředí na to, aby působily normálně. Oproti mužům s Aspergerem dokáží lépe maskovat všechny tyto věci, ale prožívají je často identicky. Mají hodně známých, ale málo přátel.
Takže už máte sami živou představu? Pokud vám nicméně náš výcuc nestačil, tak si můžete přečíst kompletní seznam všech znaků zde. Tak veselé počtení.

Jak nás můžete podpořit?

X